Sposób przygotowania:
Kurczak w ryżu z pieczarkami i cebulą
Kurczaka myjemy, dzielimy na części, nacieramy przyprawą do gyrosa i czosnkiem. W garnku zagotowujemy wodę z masłem, ketchupem, warzywną kostką i przyprawmy: papryką ostrą i słodką, pieprzem, czosnkiem i cukrem.
Na dno naczynia do zapiekania wsypujemy ryż, następnie układamy plastry cebuli i pieczarek, układamy kurczaka i zalewamy płynem.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 90 minut.
Po 50-60 minutach przykryłam naczynie folią aluminiową by kurczak się nie przypalił a był ładnie zarumieniony.
Na dno naczynia do zapiekania wsypujemy ryż, następnie układamy plastry cebuli i pieczarek, układamy kurczaka i zalewamy płynem.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 90 minut.
Po 50-60 minutach przykryłam naczynie folią aluminiową by kurczak się nie przypalił a był ładnie zarumieniony.