Sposób przygotowania:
Makaronowa zapiekanka z brukselką.
W osolonym i lekko osłodzonym wrzątku ugotowałam oczyszczoną z uszkodzonych liści i opłukaną brukselkę.
Makaron ugotowałam w osolonym wrzątku na półtwardo.
Mięso oczyściłam z ew. błonek,opłukałam i osuszyłam,pokroiłam w grubą kostkę .Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam ze wszystkich stron mięso.W międzyczasie obrałam cebule i pokroiłam w kostkę.Dodałam do mięsa wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Doprawiłam solą,pieprzem ziołowym i curry.
Na maśle poddusiłam opłukane,osuszone i pokrojone w dużą kostkę pieczarki.Doprawiłam je paprykami ostrą i słodką.
W dużym naczyniu wymieszałam makaron,mięso,pieczarki,sok z pomidorów,keczup i zioła prowansalskie.
Naczynie żaroodporne posmarowałam olejem i posypałam bułką tartą.Wyłożyłam składniki i ugniotłam je lekko łyżką.
Na wierzch starłam żółty ser na grubej tarce.
Zapiekałam w 175 stopniach przez ok.45 minut,najpierw pod przykryciem a pod koniec zdejmując pokrywę.
Makaron ugotowałam w osolonym wrzątku na półtwardo.
Mięso oczyściłam z ew. błonek,opłukałam i osuszyłam,pokroiłam w grubą kostkę .Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam ze wszystkich stron mięso.W międzyczasie obrałam cebule i pokroiłam w kostkę.Dodałam do mięsa wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Doprawiłam solą,pieprzem ziołowym i curry.
Na maśle poddusiłam opłukane,osuszone i pokrojone w dużą kostkę pieczarki.Doprawiłam je paprykami ostrą i słodką.
W dużym naczyniu wymieszałam makaron,mięso,pieczarki,sok z pomidorów,keczup i zioła prowansalskie.
Naczynie żaroodporne posmarowałam olejem i posypałam bułką tartą.Wyłożyłam składniki i ugniotłam je lekko łyżką.
Na wierzch starłam żółty ser na grubej tarce.
Zapiekałam w 175 stopniach przez ok.45 minut,najpierw pod przykryciem a pod koniec zdejmując pokrywę.