paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Placki ziemniaczane z sosem z boczniaków

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i chrupiące placki ziemniaczane podane z sosem z boczniaków i cebulki. Polecam ponieważ są bardzo dobre.

Placki ziemniaczane z sosem z boczniaków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane z sosem z boczniaków

na placki

na sos

  • boczniaki 25 dag
  • masło 1 łyżka
  • woda 0,5 litra
  • natka pietruszki posiekana 2 łyżki
  • cebula 0,5 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • śmietana 1-2 łyżki
  • kostka grzybowa 0,5 szt

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z sosem z boczniaków
Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Jajka roztrzepać wymieszać z ziemniakami, cebulą, mąką, proszkiem do pieczenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Piec placki ziemniaczane na rozgrzanym tłuszczu.

Boczniaki oczyścić i pokroić w kostkę podobnie cebulkę. Na maśle podsmażyć boczniaki z cebulą. Zalać wodą i gotować około 5 minut.

Doprawić sos do smaku na koniec wsypać natkę i podprawić zahartowaną śmietaną.

Sosem polewać placki ziemniaczane. 
Placki ziemniaczane z sosem z boczniaków
Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Jajka roztrzepać wymieszać z ziemniakami, cebulą, mąką, proszkiem do pieczenia
Placki ziemniaczane z sosem z boczniaków
Piec placki ziemniaczane na rozgrzanym tłuszczu.
Placki ziemniaczane z sosem z boczniaków
Na maśle podsmażyć boczniaki z cebulą.
Placki ziemniaczane z sosem z boczniaków
Doprawić sos do smaku na koniec wsypać natkę i podprawić zahartowaną śmietaną.