monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Warzywna zapiekanka z kalafiorowym puree

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kolejne pyszne i mocno warzywne danie idealne na obiad lub ciepłą kolację. Puree kalafiorowe nadaje genialnego smaku całemu daniu, polecam:)

Warzywna zapiekanka z kalafiorowym puree Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Warzywna zapiekanka z kalafiorowym puree

 

  • 1 cukinia- 300 g
  • ½ czerwonej papryki-80 g
  • 1 kalafior- 720 g
  • Kapusta pekińska -200 g
  • 1 marchewka- 75 g
  • 1 ogórek kiszony- 100 g
  • Kukurydza konserwowa -100 g
  • 10 g otrębów pszennych
  • 70 g mozzarelli light
  • 1 łyżka oleju
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ¼ łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Warzywna zapiekanka z kalafiorowym puree

ETAP 1:

Warzywna zapiekanka z kalafiorowym puree
na patelni zeszklić cukinie i marchewkę

Kalafior ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzić i ostudzić.
Warzywa umyć, osuszyć. Cukinię przekroić na pół i pokroić w pół plasterki, podobnie zrobić z marchewką. Na dużej patelni rozgrzać olej i wrzucić warzywa. Gdy się delikatnie zeszklą wlać ¼ szklanki wody i dusić.

ETAP 2:

Warzywna zapiekanka z kalafiorowym puree
dodać pokrojoną paprykę i pekinkę i dusić

Paprykę pokroić w dużą kostkę i dodać do duszonych warzyw. Pekinkę pokroić w niezbyt cienkie piórka i dodać na patelnię. Dusić do miękkości z reszta warzyw.

ETAP 3:

Warzywna zapiekanka z kalafiorowym puree
dodać kiszonego ogórka kukurydze i dalej dusic

Następnie dodać pokrojonego ogórka kiszonego i odcedzoną kukurydzę i dusić razem jeszcze około 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cynamonem i majerankiem. Na koniec dodać otręby i pogotować jeszcze 2 minuty.

ETAP 4:

Warzywna zapiekanka z kalafiorowym puree
na dno naczynia wyłóżyć warzywa a górę wyłożyć kalafiorem

Przygotowane warzywa przełożyć do naczynia do zapiekania.
Kalafior przełożyć do blendera i zmiksować na gładko. Dodać pokrojony ser i po raz kolejny zblendować. Przełożyć do szprycy i wycisnąć na warzywną zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec 30 minut. Smacznego!