Sposób przygotowania:
Warzywna zapiekanka z kalafiorowym pureeETAP 1:
Kalafior ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzić i ostudzić.
Warzywa umyć, osuszyć. Cukinię przekroić na pół i pokroić w pół plasterki, podobnie zrobić z marchewką. Na dużej patelni rozgrzać olej i wrzucić warzywa. Gdy się delikatnie zeszklą wlać ¼ szklanki wody i dusić.
ETAP 2:
Paprykę pokroić w dużą kostkę i dodać do duszonych warzyw. Pekinkę pokroić w niezbyt cienkie piórka i dodać na patelnię. Dusić do miękkości z reszta warzyw.
ETAP 3:
Następnie dodać pokrojonego ogórka kiszonego i odcedzoną kukurydzę i dusić razem jeszcze około 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cynamonem i majerankiem. Na koniec dodać otręby i pogotować jeszcze 2 minuty.
ETAP 4:
Przygotowane warzywa przełożyć do naczynia do zapiekania.
Kalafior przełożyć do blendera i zmiksować na gładko. Dodać pokrojony ser i po raz kolejny zblendować. Przełożyć do szprycy i wycisnąć na warzywną zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec 30 minut. Smacznego!
pietroocha