Sposób przygotowania:
Warzywna zapiekanka z makaronem
Makaron gotujemy w osolonej z dodatkiem łyżki oliwy, wodzie ok. 9-11 minut. Po czym odcedzamy w durszlaku i zostawiamy do całkowitego pozbycia się wody. Pieczarki myjemy i kroimy w grubsze plasterki lub ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewany łyżeczkę masła wrzucamy pieczarki i smażymy do częściowego zredukowania się wody z pieczarek. Do pieczarek dodajemy cebulkę i smażymy razem do zrumienienia po czym przekładamy do miseczki. Na patelnię ponownie wlewamy 2 łyżki oliwy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.Na rozgrzaną oliwę dajemy czosnek, lekko podsmażamy i dorzucamy mieszankę warzywną. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku. Mieszamy i na wolnym ogniu pod przykryciem dusimy do chrupkości warzyw. Gdy warzywa będą gotowe mieszamy je z makaronem dodając 1/3 startego sera. Całość przekładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. 2 jajka roztrzepujemy z mlekiem, przyprawiamy solą, pieprzem i zalewamy zapiekankę a następnie posypujemy ją startym żółtym serem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i zapiekamy 30 minut. Pierwsze 15 minut w 180 stopniach a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i zapiekamy jeszcze 10-15 minut. Gotową zapiekankę można podać z keczupem i ogórkiem konserwowym. Smacznego:)
edytaha
MagdaMM
edytaha
I słusznie Madziu :)
2milutka
MagdaMM
Dzięki :)
Netka
MagdaMM
Dziękuję Netko :)
mysza75
MagdaMM
Dziękuję :)
Ewa Capri
MagdaMM
Dzięki Ewcia :)