marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Warzywne rozmaitości z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Niezależnie od sezony grill zawsze jest na czasie,a ochota na dania z grilla nie zamiera nawet w okresie zimowym.

Warzywne rozmaitości z grilla

Składniki:

Warzywne rozmaitości z grilla

 

  • 6 dużych kolorowych papryk(żółta,czerwona,zielona),
  • 6 średnich bakłażanów,
  • 6 papryczek zielonych jalapeno,
  • 1 średnie opakowanie fety,
  • 1 opakowanie sera cheddar,
  • 1 puszka kukurydzy słodkiej konserwowej lub 4 świeże kolby
  • kukurydzy,
  • 6-8 średnich tacek aluminiowych.

Sposób przygotowania:

Warzywne rozmaitości z grilla
Papryki i bakłażany opłukać, przekroić,usuwając z niektórych jarzyn nasiona oraz ogonki. Fetę wypakować i napełnić kostkami miseczki papryk słodkich i pikantnych na przemian z ziarnami kukurydzy konserwowej po odsączeniu lub z kolb. Dobrze by było je przedtem oczyścić i obgotować w lekko osolonym wrzątku. Wyjąć i odsączyć i zeskrobać na talerz ziarna kukurydzy. Następnie napełniać nimi po trochu miseczki jalapeno i bakłażanów. Na to wyłożyć po pół plasterka cheddara, aby wierzch się rozpłynął. Grill rozpalić lub nagrzać piekarnik na 15 min. przed opiekaniem. Warzywa z zawartością ułożyć na tackach lub dużej blasze z odrobiną oleju i wstawić do piekarnika. Grillować z 10-15 min. Potem zdjąć i przełożyć szczypcami na talerze i serwować z grzankami czosnkowymi i sosami do grilla.