misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Wątróbka a la Saint-Louis

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Gęsią wątróbkę słoninką naszpikuj, pieprzem a imbirem posyp, mąką oprósz, do rondla z masłem ...

Wątróbka a la Saint-Louis

Składniki:

Wątróbka a la Saint-Louis

 

  • 1/2 kg gęsiej wątróbki
  • szczypta pieprzu i imbiru
  • 5 dag masła
  • 2 dag mąki
  • 6 dag słoniny
  • 1 cebula
  • 1/16 l madery

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka a la Saint-Louis
Gęsią wątróbkę słoninką naszpikuj, pieprzem a imbirem posyp, mąką oprósz, do rondla z masłem ciśnij, do gorącego pieca wstaw, a po wierzchu tłuszczykiem polewaj, iżby nie wysuszyła się. Jak rumienić się pocznie, posól, winem podlej. Po minutach dziesięciu lub po kwadransie, skoro koloru nabierze, w cienkie plastry porznij, sosem polej, tartymi ziemniaczkami obłóż.