kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Wątróbka drobiowa w sosie chlebowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybka w przygotowaniu wątróbka drobiowa.Pasuje zarówno na obiad jak i na ciepłe śniadanie lub przekąskę.Jest delikatna w smaku i bardzo miękka.

Wątróbka drobiowa w sosie chlebowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wątróbka drobiowa w sosie chlebowym

 

  • 50 dag wątróbki drobiowej
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • 3/4 szkl kwasu chlebowego
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wątróbka drobiowa w sosie chlebowym
Cebulę obieramy,kroimy na pół ćwiartki i podsmażamy na smalcu. Wątróbkę płuczemy ,jeśli jest duża to kroimy na drobniejsze kawałki i dokładamy do podsmażonej cebuli. Smażymy ok.10 minut aż wątróbka zacznie się rumienić. Dolewamy kwas chlebowy i dusimy bez przykrycia przez ok.10 minut. Wątróbkę doprawiamy solą i pieprzem bezpośrednio przed podaniem by nie była twarda. Dekorujemy zieleniną.
Wątróbka drobiowa w sosie chlebowym
Cebulę kroimy i podsmażamy na rozgrzanym smalcu.
Wątróbka drobiowa w sosie chlebowym
Do podsmażonej cebuli dodajemy wątróbkę.
Wątróbka drobiowa w sosie chlebowym
Na koniec wlewamy kwas chlebowy i dusimy.