Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Szaszłyki z wątróbek drobiowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Odmiana w podawaniu wątróbek drobiowych . Trochę pracochłonne , ale warte tego .

Szaszłyki z wątróbek drobiowych

Składniki:

Szaszłyki z wątróbek drobiowych

 

  • 5 podwójnych wątróbek drobiowych
  • 6 plasterków wędzonego boczku ( wielkości połówki wątróbki )
  • 10 małych kapeluszy pieczarek
  • 6 ósemek jabłka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z wątróbek drobiowych
Wątróbki podzielić na połówki . posolić , posypać pieprzem i papryką . Skropić sosem sojowym .Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na niej na rumiano kapelusze pieczarek . Zdjąć je z patelni i posolić . Na pozostały na patelni tłuszcz włożyć wątróbki i usmażyć na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni i odłożyć . Na patelnię włożyć jabłka posypane papryką i majerankiem oraz plasterki boczku . obsmażyć z obu stron . Również zdjąć z patelni. Na patyczki do szaszłyków nabijać na przemian : połówkę wątróbki, plasterek boczku, pieczarkę , wątróbkę, pieczarkę , jabłko i tak do zapełnienia patyczka ( z tej porcji wychodzą 2 szaszłyki . Gotowe szaszłyki ułożyć w naczyniu do zapiekania , polać tłuszczem ze smażenia i dopiec w gorącym piekarniku ok. 10 minut. Podawać z ryżem pomidorowym i surówką .