jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 483]

Wątróbka drobiowa z majerankiem i cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna wątróbka którą ja uwielbiam, chociaż jest kaloryczna ze względu na smażenie na tłuszczu. Ale od czasu do czasu warto taką przygotować.

Wątróbka drobiowa z majerankiem i cebulką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Wątróbka drobiowa z majerankiem i cebulką

 

  • wątróbka z kurczaka 350 g
  • sól do smaku majeranek 1/2 łyżeczki
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • cebula 1 szt. duża
  • mąka 1/2 szklani
  • mleko do moczenia 500 ml

Sposób przygotowania:

Wątróbka drobiowa z majerankiem i cebulką
Cebulę obrać i opłukać, pokroić w krążki lub w piórka. Wątróbkę drobiową z kurczaka opłukać i poobcinać błonki, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać mlekiem wcześniej, następnie wyjąć i osączyć, obsypać mąką i wrzucać na patelnie z rozgrzanym tłuszczem.

Smażyć na małym płomieniu odwracając często. 

Po 4 minutach dodać pokrojoną cebulkę i smażyć wszystko razem, przykryć i przyprawić majerankiem i dusić razem jeszcze 3 - 4 minuty. gotowe posolić do smaku.
Wątróbka drobiowa z majerankiem i cebulką
wątróbkę drobiową z kurczaka opłukać i poodcinać błonki,pokroić na mniejsze kawałki
Wątróbka drobiowa z majerankiem i cebulką
Cebulę obrać i pokroić w piórka lub w krążki
Wątróbka drobiowa z majerankiem i cebulką
Wątróbkę opłukaną i wymoczoną w mleku ,osączoną obsypać w mące
Wątróbka drobiowa z majerankiem i cebulką
Wkładać na rozgrzanej patelnię z olejem rzepakowym
Wątróbka drobiowa z majerankiem i cebulką
Dodać po 4 minutach smażenia cebulę i smażyć do miękkości