kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Pasztet drobiowy z wątróbką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wątróbka to doskonałe źródło żelaza, cynku, witamin z grupy B i białka. W połączeniu z chudym mięsem indyczym stanowi bardzo wartościowy posiłek. Pasztet z dodatkiem cebulki, czosnku i tymianku jest bardzo smaczny.

Pasztet drobiowy z wątróbką

Składniki:

Pasztet drobiowy z wątróbką

podstawowe

  • 250 g wątróbki drobiowej
  • 500 g mięsa indyczego mielonego
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego
  • sól, czarny pieprz, tymianek, majeranek

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowy z wątróbką
Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Szklimy na patelni na odrobinie oleju. Dodajemy przetarte ząbki czosnku, majeranek i tymianek i razem przesmażamy jeszcze 2-3 minuty.

Podlewamy winem i redukujemy aż większość płynu odparuje. Mięso indycze i wątróbki mielimy bądź miksujemy wraz z cebulką. Małą formę o wymiarach 20x8cm wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.

Do tak przygotowanej formy przekładamy masę mięsną. Pieczmy w 180 stopniach C przez około 60 minut.