zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2333]

Wątróbka marynowana duszona

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Wątróbka wieprzowa troszkę inaczej doprawiona

Wątróbka marynowana duszona

Składniki:

Wątróbka marynowana duszona

 

  • 1 kg wątróbki wieprzowej
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka przyprawy kucharek smak zimy
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego świeżo zmielonego
  • 1 mini kostka czosnkowa Knorr
  • 2 duże cebule
  • mąka do obtaczania
  • 100 ml wody
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka marynowana duszona
Wątróbkę umyć, odciąć z niej białe zgrubienia i pokroić na kawałki.
Wrzucić wątróbkę do miski, dodać przyprawy ( po dodaniu octu balsamicznego wątróbka zblednie, ale to nie szkodzi )i odstawić na 20 minut.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w piórka.
Po upływie 20 minut każdy kawałek wątróbki obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu po około 2 minut z każdej strony.
Dodać pokrojoną cebulę i smażyć od czasu do czasu mieszając.
Podlać wodą, przykryć i dusić do miękkości cebuli około 5-8 minut.