IGGI

IGGI

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Wątróbka wieprzowa z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wątróbka nawet dla niejadka.

Wątróbka wieprzowa z gruszkami

Składniki:

Wątróbka wieprzowa z gruszkami

 

  • 1 kg wątróbki
  • 6 miękkich gruszek
  • 4 duże cebule
  • 2-3 szklanki mleka
  • sok z cytryny
  • imbir w proszku
  • 2 łyżki majeranku
  • sól, pieprz
  • mąka

 

  • Tłuszcz na patelnię

Sposób przygotowania:

Wątróbka wieprzowa z gruszkami
Wątróbkę płuczemy i osuszamy. Zalewamy mlekiem z łyżką majeranku i odstawiamy na 40 minut.



Gruszki obieramy, przecinamy na połówki, później na plastry. Cząstki owoców skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie osypujemy imbirem.



Cebulę obieramy, kroimy na krążki, wrzucamy na patelnię. Dodajemy gruszki, smażymy aż cebula się zeszkli.



Wątróbkę odsączamy z mlecznej zalewy, kroimy na kawałki. Oprószamy mąką i majerankiem, smażymy.



Usmażoną wątróbkę wraz z powstałym sosem dodajemy do gruszek z cebulką, razem dusimy pod przykryciem przez kilka minut na niewielkim ogniu.