jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Wątróbka z fasolką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Najczęściej podaje ją do ziemniaków. Można także serwować ją z kaszą, czy po prostu w towarzystwie pieczywa. Polecam!

Wątróbka z fasolką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka z fasolką

 

  • Składniki:
  • 800 gram wątróbki wieprzowej,
  • 0,5 kg fasolki (mieszanka zielona i żółta),
  • 2 cebule,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz do smaku, przyprawa typu vegeta,
  • majeranek do smaku,
  • natka pietruszki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka z fasolką
Fasolkę myjemy, usuwamy końcówki i gotujemy do miękkości. Ugotowaną fasolkę odsączamy z wody. Cebulę obieramy, koimy w piórka i rumienimy na oleju. Między czasie wątróbkę myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w plastry około 1 cm. Tak przygotowaną dodajemy do zrumienionej cebuli. Całość oprószamy solą, pieprzem , Vegetą. Smażymy, aż wątróbka zmięknie. Pod koniec dodajemy majeranek. Gdy wątróbka jest gotowa dodajemy do całość ugotowana fasolkę. Danie podgrzewamy razem około 3 minuty. Podajemy.
Wątróbka z fasolką
umyta i osuszona wątróbkę kroimy w plastry ok 1 cm
Wątróbka z fasolką
gdy cebula sie zrumieni dodajemy do niej wątróbkę
Wątróbka z fasolką
Ugotowana fasolkę szparagową odsączamy z wody
Wątróbka z fasolką
Gdy wątróbka jest miękka dodajemy do niej fasolkę