Sposób przygotowania:
Wątróbka z pomarańczą
Starannie oczyszczoną z błon i żył wątróbkę wołową pokrój w plasterki grubości palca, posmaruj musztardą i obtocz w mace. Wcześniej możesz ja lekko rozbić drewniana palką, dzięki czemu będzie bardziej soczysta i miękka. Obsmaż kawałki wątróbki na maśle, aż utworzy się jasnobrązowa skórka. Posyp sola, pieprzem i odrobina imbiru i smaż jeszcze kilka minut na małym ogniu. Usmażoną wątróbkę przełóż do innego naczynia. Przygotuj sos. w tym celu to , co pozostało na patelni po smażeniu wątróbki, zalej woda, przecedź przez gazę i do całości dodawaj niewielka ilość masła. Obierz pomarańcze ze skórki. Jedną pokrój ostrym nożem na niewielkie cząstki, a z drugiej dokładnie wyciśnij sok i wymieszaj go z pozostałością po smażeniu. Dodaj pół szklanki białego wina i podgrzej, ale uważaj, by sos się nie zagotował. Wyłóż wątróbkę na półmisek, polej ją sosem i posyp drobno posiekaną świeżą zieleniną. Do wątróbki zwykle podaje się kapustę lub ogórki, ale doskonale smakuje również z innymi sałatkami bądź surówkami, a także z marynowanymi grabkami. Ze świeżym pieczywem idealnie nadaję się na kolację.