jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Wczesna kapusta na ciepło

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Gdy tylko wczesna kapusta jest już dostępna lub wyrośnie w ogrodzie musi trafić do mojej kuchni:). Tak podaną mogła bym jeść codziennie!

Wczesna kapusta na ciepło

Składniki:

Wczesna kapusta na ciepło

 

  • Składniki:
  • 1 cebula,
  • 1 główka wczesnej kapusty,
  • Olej do smażenia,
  • Około 0,5 litry rosołu,
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Sól, pieprz, Vegeta do smaku

 

Sposób przygotowania:

Wczesna kapusta na ciepło
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę . Pokrojoną rumienimy na oleju. Kapustę oczyszczamy, usuwamy twarde części i szatkujemy. Pokrojoną dokładamy do zrumienionej cebuli. Chwilkę razem obsmażamy, a następnie podlewamy rosołem. Naczynie przykrywamy, a kapustę dusimy do miękkości. W razie potrzeby można kapustę podlać jeszcze wodą, gdy ta ilość rosołu nie wystarczyła (wszystko zależy od jakości kapusty, wody zawartej w ich liściach). Gdy kapusta jest już miękka zabielamy ją dokładając śmietanę i doprawiamy do smaku.

Tagi:

kapusta