Sposób przygotowania:
Łazanki ze wczesną kapustą
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijam jajka i zagniatam ciasto Gotowe wałkujemy i odstawiamy na około 30 minut, aby przeschło. Oprószamy mąką i kroimy paski o szerokości 1,5 cm, a z pasków tniemy kwadraty. Powstałe łazanki rozsypujemy na stolnicy. Gotowe gotujemy w osolonej wodzie jak makaron. Odcedzamy. KAPUSTA: Z kapusty odrzucamy zewnętrzne liście, główkę płuczemy i przekrawamy na połowę lub ćwiartki. Tak przygotowaną obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i kroimy na mniejsze części. Boczek kroimy w kostkę i delikatnie smażymy. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej pokrojoną kapustę i razem chwile smażymy. Doprawiamy do smaku. Gotową kapustę łączymy z łazankami. Porcjujemy na talerze. Całość okraszamy przytopionym boczkiem oraz natką pietruszki.