jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Łazanki ze wczesną kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Obecnie często zajadamy się makaronami na wzór tych włoskich. Nie jemy makaronu rurki, ale penne, kokardki to farfalle. Często przygotowuje się lasagne czy spaghetti. Proponuję docenić na nowo łazanki.

Łazanki ze wczesną kapustą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Łazanki ze wczesną kapustą

 

  • Ciasto:
  • 300 g mąki,
  • 2 jaja
  • Dodatkowo:
  • 1 średniej wielkość główka wczesnej kapusty,
  • 1 cebula,
  • Sól, pieprz ,
  • Olej,
  • Około 20 dag wędzonego boczku

 

Sposób przygotowania:

Łazanki ze wczesną kapustą
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijam jajka i zagniatam ciasto Gotowe wałkujemy i odstawiamy na około 30 minut, aby przeschło. Oprószamy mąką i kroimy paski o szerokości 1,5 cm, a z pasków tniemy kwadraty. Powstałe łazanki rozsypujemy na stolnicy. Gotowe gotujemy w osolonej wodzie jak makaron. Odcedzamy. KAPUSTA: Z kapusty odrzucamy zewnętrzne liście, główkę płuczemy i przekrawamy na połowę lub ćwiartki. Tak przygotowaną obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i kroimy na mniejsze części. Boczek kroimy w kostkę i delikatnie smażymy. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej pokrojoną kapustę i razem chwile smażymy. Doprawiamy do smaku. Gotową kapustę łączymy z łazankami. Porcjujemy na talerze. Całość okraszamy przytopionym boczkiem oraz natką pietruszki.
Łazanki ze wczesną kapustą
Gotowe ciasto wałkujemy i wycinamy łazanki
Łazanki ze wczesną kapustą
Kapustę gotujemy na półmiękko. Można także użyć kiszonej kapusty.

Tagi:

ciasto kapusta