jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Wegańska zupa z rzepy i batatów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Taka zupka jest szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Dodatek imbiru i mleczka kokosowego nadaje jej orientalnego charakteru.

Wegańska zupa z rzepy i batatów Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wegańska zupa z rzepy i batatów

 

  • 2 białe rzepy średniej wielkości
  • 1 duży słodki ziemniak
  • kawałek imbiru
  • 1 łyżka oliwy extra v.
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz cytrynowy
  • sól, pieprz ziołowy
  • sos sojowy do smaku

 

Sposób przygotowania:

Wegańska zupa z rzepy i batatów
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Liście rzepy również kroimy razem z łodygami. Dodajemy posiekany imbir. Zalewamy 2 litrami wody najlepiej źródlanej, solimy i gotujemy do miękkości z dodatkiem oliwy. Doprawiamy zupę sosem sojowym jasnym,pieprzem ziołowym i cytrynowym. Jarzyny gotują się krótko , 7-10 minut. na końcu dodajemy sok z cytryny, natkę pietruszki i mleczko kokosowe. Doprawiamy zupę ostatecznie do smaku i podajemy w miseczkach posypaną odrobina wiórków kokosowych.
Wegańska zupa z rzepy i batatów
Białą rzepę myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę.
Wegańska zupa z rzepy i batatów
Kroimy liście rzepy razem z łodygami oraz obrane bataty.
Wegańska zupa z rzepy i batatów
Gdy warzywa są miękkie dodajemy mleczko kokosowe.

Tagi:

sosy bataty