Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 499]

Wegańskie batony orzechowo-kokosowe w czekoladzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniałe połączenie kruchego kokosowego ciasta, masła orzechowego i polewy czekoladowej. Batoniki są wegańskie i bezglutenowe. Polecam.

Wegańskie batony orzechowo-kokosowe w czekoladzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wegańskie batony orzechowo-kokosowe w czekoladzie

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju kokosowego (temperatura pokojowa)
  • 5 łyżek miodu płynnego

Polewa:

  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 5 łyżeczek kakao
  • 4 łyżki syropu klonowego

Dodatkowo:

  • 6 łyżek masła orzechowego

Sposób przygotowania:

Wegańskie batony orzechowo-kokosowe w czekoladzie

Przygotowanie ciasta:

Wegańskie batony orzechowo-kokosowe w czekoladzie
Ciasto na batoniki wegańskie już zagniecione

Składniki na ciasto wrzucić do miski, ręcznie zagnieść, aż powstanie jednolita i gładka masa.

Pieczenie ciasta:

Wegańskie batony orzechowo-kokosowe w czekoladzie
Kwadrat z ciasta kokosowego przed zapieczeniem

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować na niej ciasto na kwadrat. Zapiekać go przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekanika.

Smarowanie:

Wegańskie batony orzechowo-kokosowe w czekoladzie
Kwadrat ciasta posmarowany masłem orzechowym

Lekko ostudzone ciasto nasmarować masłem orzechowym, włożyć do lodówki.

Przygotowanie polewy:

Wegańskie batony orzechowo-kokosowe w czekoladzie
Polewa czekoladowa w trakcie przygotowywania

Olej kokosowy przełożyć do garnka i roztopić na bardzo wolnym ogniu. Dodać syrop klonowy i kakao, wymieszać, aż składniki się połączą. Polewę równomiernie rozprowadzić po cieście i odłożyć do lodówki aż całkiem zastygnie. Ciasto pokroić na mniejsze batony i podawać. Życzę smacznego!