Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Wegańskie FIT ptasie mleczko

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To pyszna, puszysta pianka, która jest doskonałą alternatywą dla znanego przysmaku. Szczerze Wam przyznam, że nie przepadam za oryginalną wersją, ale ta zaprezentowana baaardzo przypadła mi do gustu, więc nie raz już gościła w moim domu.

Wegańskie FIT ptasie mleczko

Składniki:

Wegańskie FIT ptasie mleczko

 

  • 1 puszka/400 ml mleczka kokosowego
  • 100 g syropu z agawy/miodu (polecam dodać mniej)
  • 10 g agaru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady (wege)

Sposób przygotowania:

Wegańskie FIT ptasie mleczko

Masa:

Wegańskie FIT ptasie mleczko
Polecam dodanie mniejszej ilości słodzidła.

Mleczko kokosowe, syrop z agawy lub miód, aromaty oraz agar należy umieścić w niewielkim rondelku i podczas podgrzewania całkowicie połączyć wszystkie składniki.

Mieszankę gotować 5 minut na niewielkim ogniu.

Co jakiś czas należy ją przemieszać, aby się nie przypaliła.

Chłodzenie:

Wegańskie FIT ptasie mleczko
Użyłam 3 silikonowych foremek do lodu. Można też użyć innych foremek, naczyń uprzednio wyłożonych folią spożywczą lub nawet pudełek po lodach.

Masę przelać przelać do silikonowych foremek lub innych naczyń wysłanych folią spożywczą ii schłodzić w lodówce 20-30 minut.

Polewa:

Wegańskie FIT ptasie mleczko
W wersji nie wege można użyć dowolnej czekolady.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i w jeszcze ciepłej należy zanurzyć każdy kawałek stężałego ptasiego mleczka.

Wszystkie pianki ułożyć na papierze lub kratce do pieczenia i odstawić do momentu aż czekolada zastygnie.