Sposób przygotowania:
Ciecierzyca po bretońsku z kiełbasą chorizoPodsmażamy cebulę i czosnek oraz kiełbasę chorizo
1. Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy w garnczku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę wszystko smażymy na złoty kolor.
2. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę chorizo i smażymy chwilkę razem, mieszając od czasu do czasu około 3-4 min.
Dodajemy ciecierzycę oraz passate pomidorową
3. Dodajemy do garczka ugotowaną ciecierzycę i wszystko mieszamy i podlewamy odrobiną wody i gotujemy razem około 3-4 min.
4. Dodajemy passate pomidorową i przecier pomidorowy i następnie przyprawy: majeranek, paprykę ostrą i wędzoną. Przyprawiamy solą i pieprzem.
5. Mieszamy wszystko razem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 min.
6. Podajemy z pieczywem, ziemniakami, makaronem lub kaszą.