edyta337

edyta337

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 231]

Ciecierzyca po bretońsku z kiełbasą chorizo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Fasolka po bretońsku na ostro z cieciorką i kiełbasą chorizo w sosie pomidorowym to przepis dla wszystkich, którzy szukają alternatywy dla klasycznej fasolki po bretońsku.

Ciecierzyca po bretońsku z kiełbasą chorizo Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciecierzyca po bretońsku z kiełbasą chorizo

 

  • 500 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100-150 g kiełbasy chorizo
  • 680g passaty pomidorowej
  • 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Olej do smażenia
  • Majeranek
  • Papryka wędzona
  • Papryka ostra
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ciecierzyca po bretońsku z kiełbasą chorizo

Podsmażamy cebulę i czosnek oraz kiełbasę chorizo

Ciecierzyca po bretońsku z kiełbasą chorizo
Podsmażamy cebulkę, czosnek oraz kiełbasę chorizo

1. Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy w garnczku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę wszystko smażymy na złoty kolor.
2. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę chorizo i smażymy chwilkę razem, mieszając od czasu do czasu około 3-4 min.

Dodajemy ciecierzycę oraz passate pomidorową

Ciecierzyca po bretońsku z kiełbasą chorizo
Dodajemy do garnczka ciecierzycę oraz passate pomidorową

3. Dodajemy do garczka ugotowaną ciecierzycę i wszystko mieszamy i podlewamy odrobiną wody i gotujemy razem około 3-4 min.

4. Dodajemy passate pomidorową i przecier pomidorowy i następnie przyprawy: majeranek, paprykę ostrą i wędzoną. Przyprawiamy solą i pieprzem.

5. Mieszamy wszystko razem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 min.

6. Podajemy z pieczywem, ziemniakami, makaronem lub kaszą.