Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ptasie mleczko z 4 składników

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 220
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W moim domu okazało się wielkim hitem i nie raz usłyszałam, że jest lepsze od klasycznego ptasiego mleczka. Jest naprawdę przepyszne i wprost rozpływa się w ustach! Delikatna pianka idealnie komponuje się ze słodką warstwą kremu czekoladowego.

Ptasie mleczko z 4 składników Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ptasie mleczko z 4 składników

Forma 28 x 28 cm, pianka:

  • 600 ml śmietanki 30-36%
  • 2 galaretki truskawkowe

Spód:

  • około 100 okrągłych biszkoptów

Wierzch:

  • krem/polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ptasie mleczko z 4 składników

Pianka:

Ptasie mleczko z 4 składników
Galaretki powinny być zimne i płynne, nie mogą stężeć.

Galaretki rozmieszać w 700 ml gorącej wody, ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce (nie mogą stężeć).

Kremówkę należy ubić na sztywno i nie przerywając miksowania - powoli wlewać schłodzone galaretki.

Spód:

Ptasie mleczko z 4 składników
Biszkopty należy układać ściśle. Można użyć herbatników.

Formę należy wysłać papierem do pieczenia lub folią spożywczą, a następnie wyłożyć ciastkami.

Ciasto:

Ptasie mleczko z 4 składników
Piankę najlepiej zostawić w lodówce na całą noc.

Na biszkopty należy ostrożnie przelać masę.

Całość wstawić do lodówki - aż pianka porządnie stężeje.

Wierzch:

Ptasie mleczko z 4 składników
Na wierzch możecie użyć polewy lub kremu czekoladowego.

Na wierzchu gotowego ciasta należy równomiernie i dość obficie rozsmarować krem czekoladowy/polewę.
(Dodatkowo użyłam wiórek kokosowych.)


Tagi:

deser