Sposób przygotowania:
Wegańskie placki ziemniaczane
Myjemy pieczarki, obieramy jeśli trzeba. Kroimy pieczarki w plasterki. Przesmażamy je na rozgrzanej na patelni 1 łyżce oleju. Zdejmujemy je z patelni, skrapiamy sokiem z cytryny. Obieramy cebule, kroimy je w półplasterki. Przesmażamy je na rozgrzanej na patelni 1 łyżce oleju.Łączymy cebulę z pieczarkami, dodajemy tymianek, doprawiamy solą i pieprzem - smażymy jeszcze chwilę, by cały sos odparował. Obieramy ziemniaki, ścieramy je na drobnej tarce. Dodajemy mąkę, orzechy i pół łyżeczki soli. Odstawiamy na 5 minut by orzechy lekko napęczniały i wpiły płyn. Smażymy cieniutkie placki na oleju na złoty kolor. Na plackach układamy podgrzane pieczarki i listki pietruszki. Podajemy placki od razu, póki gorące.
Natala1210
pawelo