Joanna84

Joanna84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 73]

Wegetariański rosół

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniały wegetariański rosół lub podstawa wege zupy.

Wegetariański rosół Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wegetariański rosół

 

  • na 2-3 litry wody
  • 3 marchewki
  • 1/2 selera
  • 2 pietruszki
  • kawałek pora
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 suszonych grzybków
  • angielskie, 6 ziarenek pieprzu, 10 ziarenek kolendry, 5 nasion kardamonu, sól morska do smaku
  • 10 kotlecików sojowych
  • odrobina oliwy dla wege oczek
  • odrobina siekanej pietruszki/koperku

 

Sposób przygotowania:

Wegetariański rosół
Warzywa obieramy i krimy na połówki lub mniejsze części. Por siekamy w dość drobne kawałeczki. Dodajemy przyprawy bez soli i gotujemy warzywa do miękkości. Gdy warzywa są już miękkie dodajemy 10 kotlecików sojowych i czekamy aż również zmiękną. Pilnujemy jednak, aby nie zacząły się rozpadać. Dodajemy suszone grzybki i podlewamy oliwą. teraz solimy do smaku i smakujemy, by nie przesadzić. W tym rosole najważniejsze są warzywa i przyprawy. A więc aromaty i smaki. Gdy kotleciki są już dobre - wyciągamy je i najlepiej robimy z nich drugie danie. Rosół cedzimy, choć ja zostawiam w nim grzybki. Posypujemy siekaną zieleniną, dodajemy makaron (najlepiej swojski) lub nie i smacznego!
Wegetariański rosół
Dodajemy kotleciki, grzybki i podlewamy oliwą extra virgine
Wegetariański rosół
Oto gotowy rosół, jeszcze trochę mętny od kotletów, ten podaruję wege Agnieszce

Tagi:

przyprawy