Karolajna13

Karolajna13

Kucharz
[Przepisów: 2]

Wielkanocna babka budyniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jeśli szukasz prostego, szybkiego, a w dodatku przepysznego przepisu to jesteś we właściwym miejscu.

Wielkanocna babka budyniowa

Składniki:

Wielkanocna babka budyniowa

Na ciasto

  • 1 budyń o smaku śmietankowym
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 kostki masła (roztopione)

Na polewę

Sposób przygotowania:

Wielkanocna babka budyniowa

1. Ciasto

Wbij 5 jajek do miski, dodaj cukier i ubij mikserem do uzyskania jednolitej kremowej masy. Mąkę przesiej z budyniem i proszkiem do pieczenia. Następnie delikatnie połącz mąkę z masą jajeczną, mieszając szpatułką. Na koniec dodaj roztopione masło. Masę przełóż do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 C na 45-50 minut. Wystudź.

2.Polewa z białej czekolady

Do metalowej miseczki włóż połamaną na kosteczki czekoladę, wlej śmietankę, sok z pomarańczy i dodaj skórkę z pomarańczy. Miseczkę ustaw na garnku z lekko gotującą się wodą tak żeby miseczka nie dotykała wody i mieszać aż czekolada połączy się ze śmietanką. Miseczkę zdjąć z garnka i odczekać aż polewa lekko zgęstnieje. Lekko zgęstniałą polewę wylać na ciasto i udekorować płatkami migdałów.