iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Babka z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Bardzo prosta w przygotowaniu babka z dodatkiem budyniu u mnie był to budyń malinowy który miałam nadzieję, że zabarwi ją na różowo, ale coś był mało malinowy.

Babka z budyniem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka z budyniem

 

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 budyń ja miałam malinowy choć był bardzo mało malinowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka

Sposób przygotowania:

Babka z budyniem

ETAP 1:

Babka z budyniem
Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać.

Mąkę przesiać do miski wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem w drugim naczyniu wymieszać olej, mleko i jajka, następnie wlać do suchych składników i wymieszać.

ETAP 2:

Babka z budyniem
Budyń można uzyć o dowolnym smaku ale z cukrem.

Ciasto wystarczy wymieszać łyżką i dopiero dodać proszek budyniowy i ponownie wymieszać.

ETAP 3:

Babka z budyniem
Ciastem napełnić wysmarowaną formę i upiec.

Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać np. bułką tartą, następnie napełnić ją ciastem.

Piec w temp. 175 st około 60 minut po upieczeniu i wystudzeniu ostrożnie wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.