iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Budyniowa waniliowa babka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Przepis stary więc pewnie wiele osób go zna ja odkryłam go dzisiaj na nowo jest to jedna z najlepszych babek jakie miałam okazję zrobić.

Budyniowa waniliowa babka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Budyniowa waniliowa babka

 

  • 4 jajka
  • 4 budynie waniliowe z cukrem po 40 gram
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka octu

Sposób przygotowania:

Budyniowa waniliowa babka

ETAP 1:

Budyniowa waniliowa babka
Przy pomocy robota ubić dobrze jajka z cukrem.

Całe jajka ubić z cukrem i szczyptą soli do białości,

ETAP 2:

Budyniowa waniliowa babka
Dodać suche składniki i cały czas ucierać.

mąkę pszenną, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiać i dodać do ubitych jaj, cały czas ucierając na koniec dolać olej i ocet.

ETAP 3:

Budyniowa waniliowa babka
Swoją foremkę posypałam mielonymi orzechami.

Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać mielonymi orzechami choć można zwykłą bułka tartą, ciasto przełożyć do foremki.

ETAP 4:

Budyniowa waniliowa babka

Piec w temp. 170 st około 60 minut do suchego patyczka u mnie piekła się równe 60 minut.

Upieczoną i wystudzoną babkę delikatnie wyjąć z formy i po wierzchu posypać cukrem pudrem.