RENATA P.

RENATA P.

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Wielkanocna babka z majonezem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smakowita babka z majonezem, do której nie byłam przekonana , dopóki jej nie spróbowałam. Nie wierzyłam , że naprawdę tego majonezu nie czuć w smaku.

Wielkanocna babka z majonezem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wielkanocna babka z majonezem

 

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki czubate mąki pszennej
  • 2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki czubate majonezu
  • olejek cytrynowy

Sposób przygotowania:

Wielkanocna babka z majonezem
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier puder i ubijamy na pulchną masę. W drugiej misce łączymy ze sobą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i dodajemy do ubitej masy. Dalej ubijamy. Następnie dodajemy majonez i kilka kropli olejku cytrynowego. Wszystko dokładnie mieszamy. Formę z kominem smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką-nadmiar wysypujemy. Do tak przygotowanej formy wlewamy ciasto. Pieczemy 45 min.(do suchego patyczka) w 180 stopni.
Wielkanocna babka z majonezem
Do ubitych jaj z cukrem dodajemy mąki z proszkiem
Wielkanocna babka z majonezem
Gotową masę wlewamy do formy
Wielkanocna babka z majonezem
Upieczoną babkę wyjmujemy z formy