2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1485]

Wielkanocna laskowa baba

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Ciasto to, pieczone na szczególną okazję jaką jest Wielkanoc, przypomina mi moje dzieciństwo, już sam jej aromat sprawia radość, piekę ją często ale najlepiej smakuje podczas świąt :)

Wielkanocna laskowa baba Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocna laskowa baba

 

 

  • Lukier:
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • aromat cytrynowy
  • dowolna dekoracja

Sposób przygotowania:

Wielkanocna laskowa baba
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową Miękkie masło ucieramy z jednym całym jajkiem,oraz żółtkami, cukrami na puszystą gładką masę, stopniowo miksując dodajemy po łyżce śmietany oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wsypać mielone orzechy laskowe,na końcu delikatnie wymieszać z ubitą wcześniej na sztywno pianę z białek.Całość przełożyć do dużej formy na babę- u mnie silikonowa.Piec około 50 -55 minut w temp 160*c, do suchego patyczka. Lukier: Białko jaja ubić na sztywno , utrzeć z przesianym cukrem pudrem i odrobiną olejku cytrynowego do ciasta, polukrować zimną babę.Udekorować wg swojego uznania. 
Wielkanocna laskowa baba
miękkie masło ubijamy z żółtkami cukrami na puszystą masę
Wielkanocna laskowa baba
do utartej masy dodajemy stopniowo pozostałe składniki
Wielkanocna laskowa baba
wsypujemy do masy orzechy laskowe mieszamy
Wielkanocna laskowa baba
utartą masę przekładamy do formy na babę pieczemy