EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Wielkanocne babeczki z kolorowymi jajeczkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjne babeczki z dżemem porzeczkowym, kajmakiem i kolorowymi jajeczkami to świetna słodka dekoracja wielkanocnego stołu i bardzo miła niespodzianka dla najmłodszych.

Wielkanocne babeczki z kolorowymi jajeczkami

Składniki:

Wielkanocne babeczki z kolorowymi jajeczkami

 

  • Ciasto kruche:
  • 250 g maki pszennej
  • 150 g masła extra
  • 60 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło do wysmarowania foremek

 

  • Nadzienie:
  • 330 g dżemu porzeczkowego
  • 1/2 puszki kajmaku
  • kolorowe jajeczka (żółte, białe, zielone, czekoladowe)
  • kilka bez

Sposób przygotowania:

Wielkanocne babeczki z kolorowymi jajeczkami

ETAP 1:

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, masło, cukier i całość posiekać siekaczką.
Następnie dodać żółtka i zagnieść na jednolite ciasto, dokładnie wyrobić. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkować, podsypując mąką, podzielić i wylepić foremki babeczek wysmarowane masłem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.

ETAP 2:

Gotowe korpusy babeczek wypełnić dżemem porzeczkowym, udekorować masą kajmakową, wyciskając kajmakowe rozetki (za pomocą rękawa cukierniczego) ułożyć jajeczka w różnych kolorach i lekko posypać pokruszoną bezą.