Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 294]

Naleśniki zapiekane z sosem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekane naleśniki z sosem czekoladowym to propozycja na wyjątkowy deser lub obiad z okazji Dnia Dziecka. Doskonale smakują i są przy tym łatwe w przygotowaniu. Tak przygotowany deser posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Naleśniki zapiekane z sosem czekoladowym

Składniki:

Naleśniki zapiekane z sosem czekoladowym

na ciasto

  • 500 ml mleka 3,2 %
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 ml oleju
  • 20 ml wody gazowanej
  • 20 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 20 g smalcu
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 2 jajka

nadzienie

sos czekoladowy

  • 250 ml śmietany
  • 100 ml gotowego sosu czekoladowego

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Naleśniki zapiekane z sosem czekoladowym
Ciasto: Mąkę, jajka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz 250 ml mleka miksujemy.

Do ciasta dolewamy pozostałe mleko, olej oraz wodę. Miksujemy. Patelnie mocno nagrzewamy.

Rozpuszczamy smalec. Smażymy naleśniki po około minucie z dwóch stron. Studzimy.

Nadzienie: Ser mielimy. Dodajemy cukier. Mieszamy.

Sos czekoladowy: Ciepłą śmietanę łączymy z gotowym sosem czekoladowym,

Formę żaroodporną smarujemy masłem. Naleśniki wypełniamy nadzieniem serowym.

Zawijamy w rulon. Następnie kroimy na mniejsze kawałki. Kawałki naleśników stawiamy pionowo.

Zalewamy sosem czekoladowym. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach.

Po wyjęciu z piekarnika naleśniki są gotowe do zjedzenia.