Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Babeczki z masą kajmakową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wielkanoc to babki i babeczki, ale babeczki nadziane kremem warto robić jak najczęściej. Smaczne i ładnie wyglądają na stole.

Babeczki z masą kajmakową

Składniki:

Babeczki z masą kajmakową

ciasto

  • 20 dag margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 2 zółtka
  • 1 lyżka śmietany
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa kajmakowa

  • 1 masło
  • 1 puszka masy kajmakowej

dodatkowo

  • 1 galaretka czerwona

Sposób przygotowania:

Babeczki z masą kajmakową
Z podanych składników na ciasto zagnieśc ciasto, schłodzić i wykleić nim foremki na babeczki. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor.

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklance wody, wystudzić i po stężeniu pokroić.

Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce masą kajmakową. Babeczki napełnić kremem, na wierzch ułożyć kawałki galaretki.