Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Tortowe z owocami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Biszkopty nasączone syropem z brzoskwiń i ananasów, przełożone masą budyniową z dodatkiem dużej ilości owoców.

Tortowe z owocami

Składniki:

Tortowe z owocami

Składniki na biszkopt

  • Robimy 2 biszkopty
  • Składniki na jeden biszkopt :
  • 8 jaj
  • 8 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę

  • 400 g masła
  • 5 żółtek
  • 2,5 szkl mleka
  • 5 łyżk maki
  • 5 łyżek cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 5 łyżki cukru pudru
  • puszka brzoskwiń
  • puszka ananasa
  • 100 g rodzynek
  • 100 g cukierków Trufli
  • 3 łyżki kakao
  • alkohol opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Tortowe z owocami

Sposób wykonania biszkoptów

Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch.

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać, wylać do formy o wymiarach 24/35cm piec około 30 minut w 175*C.

Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić .
Tak samo wykonać drugi biszkopt

Wykonanie masy

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodać mąkę, wymieszać, mleko zagotować, mieszając wlać cienkim strumykiem do utartych żółtek, postawić na ogniu, zagotować cały czas mieszając, wystudzić.

Masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem, ucierając dodać wystudzony budyń, do 1/3 części masy dodać pokrojone trufle, rodzynki i kakao.

Do reszty masy dodać pokrojone i dokładnie odsączone na papierowym ręczniku brzoskwinie i ananasy, wymieszać.
Jeśli do masy dodajemy alkohol należy to zrobić przed rozdzieleniem masy.

Przełożenie ciasta

Syrop z ananasa zmieszać z syropem z brzoskwiń, nasączyć biszkopty.

Na biszkopt równo rozłożyć połowę masy z owocami , przykryć biszkoptem, wyłożyć masę z truflami, przykryć biszkoptem, wyłożyć resztę masy z owocami, przykryć biszkoptem, dowolnie udekorować.