Szefowa kuchni ;-)

Szefowa kuchni ;-)

Kucharz
[Przepisów: 4]

Orzechowe koszyczki wielkanocne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Potrójnie orzechowe wielkanocne koszyczki są nie tylko pyszne, ale także pięknie prezentują się na wielkanocnym stole.

Orzechowe koszyczki wielkanocne

Składniki:

Orzechowe koszyczki wielkanocne

 

 

  • Krem:
  • 300ml śmietanki 30%
  • 10 łyżek masła orzechowego
  • 4 łyżki cukru pudru

 

  • Dodatkowo:
  • Orzechy w kolorowej polewie

Sposób przygotowania:

Orzechowe koszyczki wielkanocne
1. Masło siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy mąkę, zmielone orzechu, cukier i jajka. Zagniatamy na gładkie ciasto. Chłodzimy w lodówce minimum 1h. 2. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5cm i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Kółkami wylepiamy formę na tartaletki. Z podanej porcji wychodzi ich 12. 3. Z pozostałego ciasta formujemy "wałeczki" o długości około 10cm. Formujemy je na kształt podkowy tak by pasowały się do średnicy koszyczków. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 4. W pierkaniku rozgrzanym do 180 stopni pieczemy najpierw koszyczki, następnie "podkowy". Każde z nich przez około 15 minut, aż się zarumienią. Studzimy. 5. Przygotowujemy krem: śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodajemy masło orzechowe i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Krem przekładamy do szprycy i wyciskamy na tartaletki. Układamy po 3-4 kolorowe orzechy. "Podkowy" układamy na górę by uzyskać kształt koszyka. Chłodzimy w lodówce.