Sposób przygotowania:
Tort Wielkanocny koszyczek
Mus z rabarbaru: Rabarbar włożyć do rondelka, zalać woda i wsypać cukier. Gotować na malutkim ogniu do czasu aż rabarbar będzie całkowicie miękki. Przestudzić a potem zmiksować blenderem. Blaszkę do biszkoptu posmarować masłem i posypać bułką tartą. Biszkopt jasny, kakaowy : jajka ubić z cukrem do tak zwanej białości. Dobrze ubite jajka to podstawa dobrego biszkoptu. Gdyby jajka nie chciały się ubijać tak jak należy można dodać kropelkę soku z cytryny. Do ubitych jajek dodawać partiami mąkę ( i kakao ) i delikatnie mieszać by ciasto było gładkie, bez grudek.Ciasto przelać do blaszki i wstawić do piecyka nagrzanego do 180 C.Piec przez około 20-25 minut. Po tym czasie można delikatnie otworzyć piecyk i sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest gotowy. Biszkopt makowy : Spod blaszki wyścielić papierem do pieczenia. Ubić jajka do białości z cukrem, Do ubitych jajek wsypywać na przemian mąkę i mak, ciasto wylać do tortownicy i piec przez około 30 min. Okruszki z upieczonych biszkoptów mieszamy z mielonymi migdałami, przydadzą się do obłożenia boków. Każdy krążek ciasta nasączamy sokiem z cytryną. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy mus z rabarbaru. Powinna powstać bardzo gęsta masa. Na spód kładziemy biszkopt kakaowy, smarujemy dżemem truskawkowym i nakładamy krem śmietanowy z musem rabarbarowym. Potem kładziemy biszkopt makowy i ponownie smarujemy dżemem i nakładamy krem.Na wierzch kładziemy biszkopt jasny. Jeśli zostanie nam trochę masy okładamy nią boki tortu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dolewając mleko, gotową polewą czekoladową smarujemy biszkopt jasny. W rondlu ,w którym robiliśmy polewę czekoladową, ubijamy śmietanę (200 ml) i wyrównujemy boki. Potem obkładamy boki okruszkami z ciasta i zmielonymi migdałami. Masę cukrową dzielimy na kilka kawałków, Najpierw z białej masy robimy na torcie koszyczek. Potem dodajemy do poszczególnych kawałków masy przyprawy i tak z kurkumą wyjdzie nam kolor żółty, z papryką lekko pomarańczowy a z sokiem ze startego buraczka lekko różowy. Z masy wycinamy foremką kształty pisanek, układamy w koszyczku i dekorujemy według własnego pomysłu. .
marietta
gosia56
zbysiowa
Netka
Dziękuję i zapraszam bo jeszcze jest :)
Netka
Madziu, wypróbuj :) U nas sezon rabarbarowy właściwie jest przez cały rok, bo rabarbar jest tutaj bardzo popularny. Wypróbuj w sezonie, nie zawiedziesz się na 100 procent :)
Netka
Dziękuję :)
edytaha
edytaha
Madziu tylko słowo, a podsyłam Ci porcję mrożonego, mam jeszcze kilka porcji :D
Netka
Mrozony to nie to samo :)
Netka
Ja nie mam az takich zdolnosci ale dziekuje za dobre slowo :)
Beatris
Netka
Został kawałeczek, rezerwuje go dla Ciebie :) I dziękuję za mile słowa :) Moja rodzinka tez woli takie torty, domowe,z kremem śmietankowym.