SUPERPRZEPIS

Tort Wielkanocny koszyczek

  • 12
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Tort Wielkanocny koszyczek Więcej zdjęć (5)

Wielkanoc to szczególny czas,a torty pieczemy na szczególne okazje. Na wielkanocnym stole nie powinno zabraknąć babki czy mazurka ale taki pyszny wielkanocny tort może zachwycić naszych gości najbardziej.

Składniki:

Tort Wielkanocny koszyczek

 

  • Biszkopt jasny

 

 

  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków

 

  • 3 łyżki mąki tortowej

 

  • Biszkopt kakaowy

 

 

  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków

 

  • 2 łyżki mąki tortowej

 

 

  • Biszkopt makowy

 

 

  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków

 

  • 2,5 łyżki suchego maku

 

  • 2 łyżki mąki tortowej

 

 

  • 300 g umytego, pokrojonego w kostkę rabarbaru

 

  • 3/4 szklanki wody

 

  • 4 łyżki cukru

 

  • Nasączenie biszkoptów

 

  • 4 łyżki soku malinowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • dżem truskawkowy
  • Krem

 

 

  • 3 lyzki cukru pudru

 

 

  • Polewa czekoladowa

 

  • 1,5 czekolady Bournville (180 g jedna)

 

 

  • Do obłożenia boków

 

 

  • okruszki z upieczonych biszkoptów

 

 

  • Dekoracja

 

  • cukrowa masa plastyczna

 

 

 

  • mały, ugotowany buraczek

 

  • gotowe motylki z masy cukrowej

 

  • mała tortownica

 

Sposób przygotowania:

Tort Wielkanocny koszyczek
Mus z rabarbaru: Rabarbar włożyć do rondelka, zalać woda i wsypać cukier. Gotować na malutkim ogniu do czasu aż rabarbar będzie całkowicie miękki. Przestudzić a potem zmiksować blenderem. Blaszkę do biszkoptu posmarować masłem i posypać bułką tartą. Biszkopt jasny, kakaowy : jajka ubić z cukrem do tak zwanej białości. Dobrze ubite jajka to podstawa dobrego biszkoptu. Gdyby jajka nie chciały się ubijać tak jak należy można dodać kropelkę soku z cytryny. Do ubitych jajek dodawać partiami mąkę ( i kakao ) i delikatnie mieszać by ciasto było gładkie, bez grudek.Ciasto przelać do blaszki i wstawić do piecyka nagrzanego do 180 C.Piec przez około 20-25 minut. Po tym czasie można delikatnie otworzyć piecyk i sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest gotowy. Biszkopt makowy : Spod blaszki wyścielić papierem do pieczenia. Ubić jajka do białości z cukrem, Do ubitych jajek wsypywać na przemian mąkę i mak, ciasto wylać do tortownicy i piec przez około 30 min. Okruszki z upieczonych biszkoptów mieszamy z mielonymi migdałami, przydadzą się do obłożenia boków. Każdy krążek ciasta nasączamy sokiem z cytryną. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy mus z rabarbaru. Powinna powstać bardzo gęsta masa. Na spód kładziemy biszkopt kakaowy, smarujemy dżemem truskawkowym i nakładamy krem śmietanowy z musem rabarbarowym. Potem kładziemy biszkopt makowy i ponownie smarujemy dżemem i nakładamy krem.Na wierzch kładziemy biszkopt jasny. Jeśli zostanie nam trochę masy okładamy nią boki tortu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dolewając mleko, gotową polewą czekoladową smarujemy biszkopt jasny. W rondlu ,w którym robiliśmy polewę czekoladową, ubijamy śmietanę (200 ml) i wyrównujemy boki. Potem obkładamy boki okruszkami z ciasta i zmielonymi migdałami. Masę cukrową dzielimy na kilka kawałków, Najpierw z białej masy robimy na torcie koszyczek. Potem dodajemy do poszczególnych kawałków masy przyprawy i tak z kurkumą wyjdzie nam kolor żółty, z papryką lekko pomarańczowy a z sokiem ze startego buraczka lekko różowy. Z masy wycinamy foremką kształty pisanek, układamy w koszyczku i dekorujemy według własnego pomysłu. .
Tort Wielkanocny koszyczek
Ugotowany rabarbar miksujemy blenderem by powstał mus
Tort Wielkanocny koszyczek
Ubijamy śmietanę i stopniowo dodajemy mus z rabarbaru
Tort Wielkanocny koszyczek
Biszkopty przekładamy kremem rabarbarowym wyrównujemy boki
Tort Wielkanocny koszyczek
Dekorujemy masa cukrowa według własnego pomysłu