Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Wielkanocne kurczaki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piękne wyglądające kruche ciasteczka przełożone marmoladą, polukrowane,upieczone w kształcie kurczaków. Ucieszą Waszych gości przy świątecznym stole.

Wielkanocne kurczaki

Składniki:

Wielkanocne kurczaki

na ciasto:

na dekorację:

  • 1 op. żółtego gotowego lukru
  • kolorowe pisaki cukrowe
  • twarda marmolada o smaku róży do przełożenia

Sposób przygotowania:

Wielkanocne kurczaki

Przygotowanie ciasta:

Wielkanocne kurczaki
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do mąki zetrzeć masło na grubych oczkach tarki. Wymieszać. Dodać jajko, żółtka,śmietanę, cukier puder i parę kropli aromatu waniliowego. Zagnieść gładkie ciasto.

Wykrawanie ciasteczek:

Wielkanocne kurczaki
Wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ciast w odstępach

Ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok.3- 4 mm. Wykrawamy foremką w kształcie kurczaka ciasteczka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ciast w odstępach.

Pieczenie ciasteczek:

Wielkanocne kurczaki
Upieczone ciasteczka ściągamy delikatnie z blaszki i studzimy

Przygotowane ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180-190 stopni i pieczemy ok. 12 min. na złoty kolor. Po upieczeniu ściągamy delikatne z blaszki i studzimy.

Etap końcowy:

Wystudzone ciasteczka przekładamy marmoladą sklejając je po dwa.

Przełożone ciasteczka lukrujemy za pomocą pędzelka gotowym żółtym lukrem przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Pozostawiamy do wyschnięcia lukru. Następnie dekorujemy kurczaki kolorowymi pisakami cukrowymi według uznania.

Pozostawiamy do wyschnięcia lukru.


Tagi:

ciastka