Sposób przygotowania:
Wielkanocne kurczakiPrzygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do mąki zetrzeć masło na grubych oczkach tarki. Wymieszać. Dodać jajko, żółtka,śmietanę, cukier puder i parę kropli aromatu waniliowego. Zagnieść gładkie ciasto.
Wykrawanie ciasteczek:
Ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok.3- 4 mm. Wykrawamy foremką w kształcie kurczaka ciasteczka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ciast w odstępach.
Pieczenie ciasteczek:
Przygotowane ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180-190 stopni i pieczemy ok. 12 min. na złoty kolor. Po upieczeniu ściągamy delikatne z blaszki i studzimy.
Etap końcowy:
Wystudzone ciasteczka przekładamy marmoladą sklejając je po dwa.
Przełożone ciasteczka lukrujemy za pomocą pędzelka gotowym żółtym lukrem przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Pozostawiamy do wyschnięcia lukru. Następnie dekorujemy kurczaki kolorowymi pisakami cukrowymi według uznania.
Pozostawiamy do wyschnięcia lukru.