Sposób przygotowania:
Kapusta z fasoląFasola
Fasolę zalewamy wodą i moczymy w niej przez całą noc, a następnie gotujemy w nowej lekko osolonej wodzie do miękkości, tak by większość wyparowała. Mieszamy by zapobiec przypaleniu.
Kapusta
Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, moczymy ją w wodzie a następnie dobrze odciskamy.
Zalewamy świeżą wodą, dodajemy przyprawy (razem z kminkiem). Gotujemy ok godzinę, a jeśli trzeba dolewamy odrobinę wody.
Przygotowanie
Pokrojoną w kostkę słoninę topimy, przy końcu dodajemy posiekaną cebulkę. Gdy będzie miękka dodajemy mąkę i przygotowujemy zasmażkę, którą przekładamy do gotującej się kapusty.
Doprawiamy solą i pieprzem, a na samym końcu dodajemy ugotowaną fasolę. Mieszamy i podajemy na ciepło z chlebem lub ziemniakami.