WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 610]

Wigilijna kapusta z grochem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kapusta wigilijna u mnie podawana z fasolą zwaną grochem:)

Wigilijna kapusta z grochem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wigilijna kapusta z grochem

 

Sposób przygotowania:

Wigilijna kapusta z grochem
Groch lub fasolę zalewamy na noc ciepłą wodą, a rano gotujemy na miękko. Grzyby płuczemy i namaczamy na kilka godzin. Kiszoną kapustę odciskamy z soku i drobno siekamy. Zalewamy w garnku wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy. Następnie dodajemy do niej odsączone grzyby i suszone śliwki. Solimy i pieprzymy do smaku. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy ma ok 5 łyżkach oleju lnianego. Dodajemy do kapusty i gotujemy ok 40 min. Po tym czasie, gdy kapusta będzie miękka, dodajemy fasolę i gotujemy jeszcze jakiś czas, aż smaki się połączą.
Wigilijna kapusta z grochem
Gdy kapusta jest za kwaśna, możemy ją opłukać przed krojeniem.
Wigilijna kapusta z grochem
Grzyby namaczamy na kilka godzin.
Wigilijna kapusta z grochem
Cebulę drobno kroimy i smażymy, aż się zeszkli.
Wigilijna kapusta z grochem
Kapustę gotujemy na małym ogniu często mieszając.