Wigilia to jeden szczególny wieczór w roku, który poprzedza Boże Narodzenie. Nieodłącznym elementem jest uroczysta kolacja wigilijna, podczas, której domownicy łamią się opłatkiem składają sobie życzenia i śpiewają kolędy. O charakterze wspólnej wieczerzy w dużej mierze decyduje też 12 potraw wigilijnych.

Istnieje przeświadczenie, że spróbowanie każdej z dwunastu potraw wigilijnych zapewni szczęście i pomyślność w przyszłym roku. Zestaw dań wigilijnych podawanych w Polsce różni się w zależności od regionu.

Jedną z najczęściej przygotowywanych zup na wigilię jest barszcz czerwony. W wielu domach pojawia się także zupa grzybowa lub rybna.  Trudno wyobrazić sobie wieczerzę wigilijną bez potraw rybnych, takich jak karp smażony, karp w galarecie, śledź w różnych postaciach.

Do prawdziwych wigilijnych rarytasów zaliczamy pierogi z kapustą i grzybami, paszteciki, kapustę z grochem lub grzybami oraz na słodko - makowce lub pierniki.

Nie sposób nie wspomnieć również o aromatycznym kompocie z suszu oraz o kutii - które są także nieodłącznym elementem wigilijnego zestawu dań.

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 985 przepisów w kategorii Wigilia

Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami

jagoda59 jagoda59

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karpik w galarecie

Karpik w galarecie

anulkadh anulkadh

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba w jarzynach

Ryba w jarzynach

reanja reanja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: