selenka

selenka

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Wilgotne ciasto pomarańczowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo prosty przepis, bo tylko mieszamy składniki a ciasto wychodzi wilgotne i aromatyczne. Znika błyskawicznie ze stołu.

Wilgotne ciasto pomarańczowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wilgotne ciasto pomarańczowe

 

  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • pół szklanki soku z pomarańczy
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki
  • 4/5 szklanki cukru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • pół szklanki oleju
  • 3 jaja
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Wilgotne ciasto pomarańczowe
Mieszam w naczyniu startą skórkę z pomarańczy z cukrem. Dodaję sok z pomarańczy i mieszam dalej z jogurtem/ śmietaną.Wbijam jajka i olej, mieszam dokładnie. Wsypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszam aż składniki się dokładnie połączą. Przekładam do keksówki o wymiarach 25 x 12 wykładam ją papierem do pieczenia. Piekę w piekarniku góra-dół nagrzanym do 180 stopni przez 1 h.
Wilgotne ciasto pomarańczowe
Najpierw ścieram skórkę pomarańczową
Wilgotne ciasto pomarańczowe
Tak prezentuje się ciasto przed włożeniem do piekarnika
Wilgotne ciasto pomarańczowe
A tu upieczone ciasto z lekko popękaną skórką