Sposób przygotowania:
Jogurtowy chlebek jagodowo-pomarańczowy
Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier i ubijamy je na puszystą masę (około 4 minut). Do masy jajecznej dodajemy przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę, jogurt i skórkę z pomarańczy – miksujemy aż do połączenia się wszystkich składników. Jagody obtaczamy w 1 łyżce mąki i dodajemy je do ciasta – mieszamy ciasto starannie łyżką. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy gotowe ciasto. Wstawiamy je do nagrzanego (180 stopni) piekarnika i pieczemy 45-60 minut. Uwaga. Chlebek może pęknąć, wtedy po 45 minutach wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto na 30 minut. Powinno się wtedy ładnie zasklepić. Upieczony chlebek odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy lukier łącząc cukier puder z sokiem pomarańczowym aż cukier się rozpuści i powstanie masa o gęstości ciasta naleśnikowego. Tak przygotowanym lukrem polewamy chlebek i odstawiamy na minimum godzinę. Serwujemy z ulubioną herbatą, kawa lub szklanką kakao : )
smokii
edytaha
Igraszki Losu
dzięki, a do tego jest naprawdę szybki w przygotowaniu i pyszny :)