Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Jogurtowy chlebek jagodowo-pomarańczowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Szybkie w przygotowaniu, wilgotne i o zniewalającym smaku ciasto ( chlebek ) pomarańczowo-jagodowym to świetna propozycja na wiosenno- świąteczne ciasto idealne do kawy ; )

Jogurtowy chlebek jagodowo-pomarańczowy

Składniki:

Jogurtowy chlebek jagodowo-pomarańczowy

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka jagód ( u mnie mrożone )
  • 1 łyżka mąki
  • Lukier pomarańczowy
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki soku z pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Jogurtowy chlebek jagodowo-pomarańczowy
Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier i ubijamy je na puszystą masę (około 4 minut). Do masy jajecznej dodajemy przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę, jogurt i skórkę z pomarańczy – miksujemy aż do połączenia się wszystkich składników. Jagody obtaczamy w 1 łyżce mąki i dodajemy je do ciasta – mieszamy ciasto starannie łyżką. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy gotowe ciasto. Wstawiamy je do nagrzanego (180 stopni) piekarnika i pieczemy 45-60 minut. Uwaga. Chlebek może pęknąć, wtedy po 45 minutach wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto na 30 minut. Powinno się wtedy ładnie zasklepić. Upieczony chlebek odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy lukier łącząc cukier puder z sokiem pomarańczowym aż cukier się rozpuści i powstanie masa o gęstości ciasta naleśnikowego. Tak przygotowanym lukrem polewamy chlebek i odstawiamy na minimum godzinę. Serwujemy z ulubioną herbatą, kawa lub szklanką kakao : )

Tagi:

jajko jajka chleb