Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Winny sos do pieczonego mięsa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sos winny to smaczny i aromatyczny dodatek do pieczonego mięsa.

Winny sos do pieczonego mięsa

Składniki:

Winny sos do pieczonego mięsa

 

  • 2 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 100 ml rosołu
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Winny sos do pieczonego mięsa
Dobrze przyprawiony rosół podgrzać. Gorący wymieszać z winem. Żółtka ubijać w misce dodając stopniowo wino z rosołem, połączyć. W garnku zagotować wodę, miskę z żółtkami i rosołem położyć nad parą i ubijać do zgęstnienia sosu. Następnie ciągle ubijając dodać masło. Przyprawić do smaku solą. Sos podawać do pieczonego mięsa i ryb.

Tagi:

mięsa danie