SUPERPRZEPIS

Wiosenna bruschetta

  • 1
  • cris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Wiosenna bruschetta Więcej zdjęć (5)

Smaczna, chrupiąca bruschetta ze świeżymi szparagami

Składniki:

Wiosenna bruschetta

 

  • 250 g zielonych,świeżych szparagów
  • 2 kromki chleba /najlepiej razowego/
  • 2-4 plastry szynki surowej parmeńskiej/lub boczku,bekonu itp/
  • kilka liści świeżej sałatki /użyłam mieszanej/
  • oliwa z oliwek /do skropienia chleba/
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony
  • szczypiorek lub zielona cebulka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wiosenna bruschetta
Dokładnie umyć i obrać szparagi, usunąć stwardniałe części i ugotować w osolonej wodzie ok.10-12 min. Odcedzić , przełożyć na talerzyk i przykryć drugim, aby szparagi całkiem nie ostygły. Na patelni do grillowania podpiec z obu stron kromki chleba, a następnie skropić je delikatnie oliwą. Rozłożyć plastry szynki, ułożyć na nich listki sałaty, szparagi i lekko zwinąć. Przygotowane pakieciki z szynki i szparagów umieścić na podpieczonych kromkach chleba. Można doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz posypać zieloną cebulką lub szczypiorkiem.
Wiosenna bruschetta
Umyte i obrane szparagi ugotować w osolonej wodzie.
Wiosenna bruschetta
Przygotować plastry szynki parmeńskiej aby móc zawinąć w nią szparagi.
Wiosenna bruschetta
Chleb podpiec z obu stron na patelni do grillowania.
Wiosenna bruschetta
Jeśli ktoś ma ochotę może położyć na wierzch sadzone jajeczko przepiórcze.