Sposób przygotowania:
Sos koperkowy jedyny w swoim rodzaju
Koperek dokładnie przepłukać i posiekać. Do naczynia wlać 1 szklankę mleka oraz śmietankę, po czym wsypać koperek. Zagotować i podgrzewać lekko przez kilka minut, mieszając. W tym czasie dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Do pozostałego mleka wsypać mąkę i rozmieszać.
Naczynie z koperkiem zdjąć z ognia, wlać do niego przez sitko mleko z mąką i ponownie dobrze wymieszać, ponownie podgrzewając.
W przypadku zbyt gęstego sosu, dodać jeszcze mleko. Ilość przypraw można, w razie potrzeby, zwiększyć.
Sos musi mieć wyrazisty smak.
Można go podawać do ziemniaków, placków ziemniaczanych lub polewać nim warzywa.
Naczynie z koperkiem zdjąć z ognia, wlać do niego przez sitko mleko z mąką i ponownie dobrze wymieszać, ponownie podgrzewając.
W przypadku zbyt gęstego sosu, dodać jeszcze mleko. Ilość przypraw można, w razie potrzeby, zwiększyć.
Sos musi mieć wyrazisty smak.
Można go podawać do ziemniaków, placków ziemniaczanych lub polewać nim warzywa.