karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Sos koperkowy jedyny w swoim rodzaju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To nie jest zwykły sos koperkowy. To nie jest tylko śmietana z koperkiem. Ten oryginalny smak zachwyca, a taki sos ma się ochotę dodawać do wszystkiego.

Sos koperkowy jedyny w swoim rodzaju Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sos koperkowy jedyny w swoim rodzaju

 

Sposób przygotowania:

Sos koperkowy jedyny w swoim rodzaju
Koperek dokładnie przepłukać i posiekać. Do naczynia wlać 1 szklankę mleka oraz śmietankę, po czym wsypać koperek. Zagotować i podgrzewać lekko przez kilka minut, mieszając. W tym czasie dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Do pozostałego mleka wsypać mąkę i rozmieszać.

Naczynie z koperkiem zdjąć z ognia, wlać do niego przez sitko mleko z mąką i ponownie dobrze wymieszać, ponownie podgrzewając. 

W przypadku zbyt gęstego sosu, dodać jeszcze mleko. Ilość przypraw można, w razie potrzeby, zwiększyć. 

Sos musi mieć wyrazisty smak.

Można go podawać do ziemniaków, placków ziemniaczanych lub polewać nim warzywa.
Sos koperkowy jedyny w swoim rodzaju
Mleko i śmietankę zagotowujemy z posiekanym koperkiem
Sos koperkowy jedyny w swoim rodzaju
Do sosu dodajemy też paprykę wędzoną, dzięki której smak sosu będzie wyrazisty