Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 886]

Wiosenna sałatka z rukolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rukola, rzodkiewka, żółta papryka i pomidorki cherry wraz z sosem czosnkowym na bazie oliwy tworzą kolorową i pożywną wiosenną sałatkę.

Wiosenna sałatka z rukolą

Składniki:

Wiosenna sałatka z rukolą

 

  • 50 g rukoli
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 żółta papryka
  • 10 pomidorków cherry

Na sos:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Wiosenna sałatka z rukolą

ETAP 1:

Wiosenna sałatka z rukolą
W skład sałatki wchodzą m.in. rukola i żółta papryka

Rukolę myjemy i osuszamy.

Paprykę myjemy, miąższ kroimy w kostkę.

ETAP 2:

Wiosenna sałatka z rukolą
Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki lub półplasterki

Rzodkiewki myjemy, odcinamy ogonki. Kroimy w plasterki lub półplasterki.

ETAP 3:

Wiosenna sałatka z rukolą
Do salatki dodajemy też pomidorki cherry

Pomidorki cherry myjemy, kroimy w plasterki.

Warzywa mieszamy razem w salaterce.

ETAP 4:

Wiosenna sałatka z rukolą
Przygotowujemy dressing z oliwy, czosnku i musztardy

Przygotowujemy dressing. Drobno posiekane ząbki czosnku łączymy z oliwą i musztardą, dodajemy pi szczypcie soli i pieprzu, mieszamy.
Dressing dodajemy do warzyw, mieszamy.

Tagi:

sałatka