AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Wiosenna surówka z kalarepką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wiosenna surówka z rzodkiewki, ogórka i kalarepki podana na liściach sałaty. można podać z dowolnym sosem - śmietanowym, czosnkowym lub winegret.

Wiosenna surówka z kalarepką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenna surówka z kalarepką

 

  • kilka liści sałaty
  • pęczek rzodkiewek
  • średni ogórek szklarniowy
  • 2 cebulki ze szczypiorkiem
  • 1/4 dużej kalarepki.

 

  • SOS CZOSNKOWY:
  • 2-3 ząbki czosnku rozgniecione
  • 400 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz, cukier.

Sposób przygotowania:

Wiosenna surówka z kalarepką
Liście sałaty dokładnie myjemy, pozostałe warzywa również myjemy. Rzodkiewki, ogórka i kalarepkę trzemy na tarce o dużych oczkach albo drobno kroimy. Cebulkę ze szczypiorkiem siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, Układamy na talerzykach lub salaterkach na liściach sałaty, polewamy sosem czosnkowym. można polać samą śmietaną doprawioną solą i pieprzem albo winegretem. Sos czosnkowy przyrządzamy z podanych składników wymieszanych dokładnie. SMACZNEGO :)
Wiosenna surówka z kalarepką
Potrzebne składniki: rzodkiewki, kalarepka, ogórek, cebulka ze szczypiorkiem, sałata.
Wiosenna surówka z kalarepką
sos czosnkowy przyrządzamy ze śmietany, majonezu, rozgniecionego czosnku, natki pietruszki i przypraw.
Wiosenna surówka z kalarepką
Rzodkiewki, ogórka i kalarepkę trzemy na tarce o dużych oczkach.
Wiosenna surówka z kalarepką
Dodajemy posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem, dokładnie mieszamy.