Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Wiosenna surówka z młodej pekinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszna surówka z młodych i chrupiących warzyw, całą zimę na nią czekam! Najczęściej podaję ją do obiadu.

Wiosenna surówka z młodej pekinki

Składniki:

Wiosenna surówka z młodej pekinki

 

  • 0,5 główki młodej kapusty pekińskiej
  • 1 mały zielony ogórek
  • 0,5 pęczka rzodkiewek
  • 1 łyżeczka koperku
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 duża szczypta cukru
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wiosenna surówka z młodej pekinki

ETAP 1:

Wiosenna surówka z młodej pekinki
młode liście kapusty pekińskiej poszatkować

Liście kapusty pekińskiej umyć, osuszyć i poszatkować. Grubsze części odłożyć do innej surówki lub zużyć do zupy. Kapustę wrzucić do miski.

ETAP 2:

Wiosenna surówka z młodej pekinki
ogórka pokroić w cieniutkie półplasterki

Ogórka obrać, przekroić na pół, a następnie w cienkie plasterki.

ETAP 3:

Wiosenna surówka z młodej pekinki
z jogurtu i majonezu przygotować sos, przyprawić

Jogurt grecki zmieszać z majonezem i sokiem z cytryny. Doprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku. Wlać do warzyw i przemieszać.

ETAP 4:

Wiosenna surówka z młodej pekinki
rzodkiewki pokroić w cienkie półplasterki i wrzucić do miski. wymieszać całość

Rzodkiewki umyć, osuszyć, odciąć końce. Przekroić na pół i pokroić w plasterki. Wrzucić do miski i zamieszać.