Sposób przygotowania:
Wiosenna tarta ze szpinakiem i dymką
Szpinak myjemy i po osuszeniu siekamy, ale niezbyt drobno. Podsmażamy przez chwilę (ok. 5 minut) na patelni z rozgrzaną oliwą i mieszamy z serem ricotta. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Dno blachy do pieczenia tarty wykładamy rozwałkowanym ciastem francuskim (zostawiając część do ozdobienia wierzchu tarty). Na spód wykładamy szpinak. Dymki po umyciu i osuszeniu drobno siekamy, mieszamy z jogurtem i roztrzepanym jajkiem. Doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu i wykładamy na szpinak. Wszystko przykrywamy paseczkami wyciętymi z pozostawionego ciasta francuskiego. Ja do pokrojenia użyłam specjalnego wałka do nacinania ciasta w kwadraty, ale spokojnie można powycinać cienkie paseczki z ciasta i poukładać je na tarcie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut.
marietta