Sposób przygotowania:
Wiosenna zupa jarzynowa
Kości i warzywa płuczemy. Oczyszczamy i gotujemy wywar. Następnie odcedzamy. Warzywa starannie płuczemy, oczyszczamy. Marchewkę dzielimy na pół. Kalarepę kroimy w dość grube paski. Groszek łuskamy. Kalafior dzielimy na pęczki. Fasolkę obieramy z włókien i kroimy w skośne kawałeczki. Wszystko gotujemy w małej ilości wody na silnym ogniu. Tłuszcz topimy i mieszamy z mąką. Rumienimy na delikatnie złoty kolor. Odstawiamy. Zasmażkę rozprowadzamy zimną wodą tak, aby powstała jednolita masa. Łączymy z wywarem oraz jarzynami. Gotujemy i solimy. Koperek i zieloną pietruszkę siekamy i wrzucamy do wazy. Spożywamy samą lub dodatkami tj. groszek ptysiowy czy zarumienione grzanki.