mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Wiosenna zupa jarzynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa z wiosennym akcentem

Wiosenna zupa jarzynowa

Składniki:

Wiosenna zupa jarzynowa

 

  • 50 dag kości,
  • 10 dag włoszczyzny,
  • 10 dag młodej marchewki,
  • 10 dag młodej kalarepki,
  • 3 łyżki zielonego groszku,
  • 15 dag fasolki szparagowej,
  • 1 mały kalafior,
  • 20 dag kapusty włoskiej,
  • 4 dag masła,
  • 4 dag mąki,
  • sól do smaku,
  • odrobina koperku i natki pietruszki.

 

Sposób przygotowania:

Wiosenna zupa jarzynowa
Kości i warzywa płuczemy. Oczyszczamy i gotujemy wywar. Następnie odcedzamy. Warzywa starannie płuczemy, oczyszczamy. Marchewkę dzielimy na pół. Kalarepę kroimy w dość grube paski. Groszek łuskamy. Kalafior dzielimy na pęczki. Fasolkę obieramy z włókien i kroimy w skośne kawałeczki. Wszystko gotujemy w małej ilości wody na silnym ogniu. Tłuszcz topimy i mieszamy z mąką. Rumienimy na delikatnie złoty kolor. Odstawiamy. Zasmażkę rozprowadzamy zimną wodą tak, aby powstała jednolita masa. Łączymy z wywarem oraz jarzynami. Gotujemy i solimy. Koperek i zieloną pietruszkę siekamy i wrzucamy do wazy. Spożywamy samą lub dodatkami tj. groszek ptysiowy czy zarumienione grzanki.