Elisa

Elisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Wiosenne kolorowe ciasteczka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasteczka te są proste. Sprawdzą się nie tylko na Wielkanoc, ale też w każdy inny wiosenny dzień. Posmakują każdemu.

Wiosenne kolorowe ciasteczka

Składniki:

Wiosenne kolorowe ciasteczka

ciasteczka:

  • 1 jajko
  • 10 dag margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g cukierków z orzeszkami w czekoladzie
  • 10 dag czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Wiosenne kolorowe ciasteczka
1. Margarynę, cukier waniliowy, mąkę,cukier puder i proszek do pieczenia dać do miski.

2. Margarynę z tymi składnikami rozetrzeć opuszkami palców, aż powstaną małe grudki.

3. Dodać do tego jajko i zagnieść ciasto.

4. Ciasto włożyć na 10 minut do lodówki. W między czasie cukierki pokruszyć. Można zrobić to za pomocą wałka. Niewielką część odłożyć do dekoracji.

5. Do ciasta wgnieść pokruszone cukierki. W dłoni robić kuleczki z ciasta i rozpłaszczyć je.

6. Ciastka ułożyć na blaszce. Piec przez 20-25 minut w 180 stopniach.

7. Upieczone ciastka wyjąć. Odstawić je do wystygnięcia.

8. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.

9. Zimne ciastka zanurzyć do połowy w czekoladzie i posypać resztą pokruszonych cukierków. Odstawić do zastygnięcia.

10. Gotowe! Smacznego!

Tagi:

ciastka okazje